Get Adobe Flash player

Felix Borcean, dezamăgit de buget

Principalul punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Caransebeş de vineri, 16 februarie, a fost cel referitor la bugetul local al municipiului pe anul 2018, suma acestuia fiind de 35.058.370 de lei.

Din capul locului, aleşii social-democraţi au spus că ei nu votează un buget de austeritate, din care doar cheltuielile cu salariile reprezintă 79%, Valentin Dascălu propunând ca, pentru a se face economii, să se renunţe la manifestările culturale, urmând să fie finanţate doar Ruga de la Oraş şi acţiunile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României, în rest nimic altceva. Supus la vot, proiectul de hotărâre a trecut, chiar dacă consilierii PSD s-au abţinut în bloc.

După şedinţă, primarul Felix Borcean a declarat că este dezamăgit de valoarea bugetului. „Şi anul trecut eram dezamăgit de buget. Anul acesta, cu toate întorsăturile acestea fiscale, sunt şi mai dezamăgit, şi am afirmat de fiecare dată că este un lucru bun că s-au făcut măriri de salarii, este un lucru bun că există şi acele vauchere de vacanţă, însă nu ştiu cât de bună este cealaltă măsură adoptată de Guvern, cu acea cotă defalcată din TVA, dar cert este că toate cele trei elemente au contribuit la o împovărare substanţială şi crearea unei presiuni foarte mari pe bugetul local. Am ajuns astfel în situaţia de a plăti foarte mulţi bani pe salarii – şi aici includ şi acele vauchere de vacanţă –, aşa încât, în prezent, bugetul destinat salarizării se ridică la puţin sub 80 la sută din bugetul total”, a spus edilul municipiului.

Felix Borcean a mai precizat că din suma care mai rămâne, respectiv ceva mai mult de 20 la sută, administraţia locală va face ce se poate, la capitolul investiţii, însă anul acesta nu se va putea realiza mare lucru dacă nu se va apela la varianta despre care a mai vorbit, cea „de avarie”, adică accesarea unui credit pe care îl consideră necesar în perspectiva realizării unor lucrări importante pentru oraş, şi a amintit aici de extinderea reţelei de gaz în cartierele Teiuş, Valea Cenchii şi în zona Gării. „Am primit chiar azi o solicitare de extindere a reţelei de gaz şi în zona rezidenţială de case din Racoviţă, vom vedea dacă acest lucru este posibil, pentru că toate extinderile făcute până în prezent s-au realizat pe cheltuiala locuitorilor din zonele respective. În afara acestei reţele de gaz, ne propunem pentru anul acesta finalizarea lucrărilor la Campusul de la Colegiul Naţional «C.D. Loga», sau măcar iniţierea proiectelor pentru refacerea faţadei şi repararea curţii interioare a instituţiei de învăţământ, pe care am demarat-o deja în toamna anului trecut, dotarea cu câteva locuri de joacă a cartierelor, sau a majorităţii cartierelor municipiului şi, bineînţeles, un capitol pe care vom vedea dacă îl vom include pe lista de investiţii prin accesarea creditului sau vom recurge la o axă de finanţare pe fonduri europene, care este în consultare, în ceea ce priveşte modernizarea unor drumuri din oraş. Pentru anul acesta, noi ne-am propus aproximativ 13 kilometri de drumuri în vederea efectuării de reparaţii, dar şi pentru modernizare, drumuri care au apărut în zonele în care s-au extins cartierele de locuinţe şi care ar trebui asfaltate”, a mai spus Felix Borcean.

Creditul este necesar, a mai spus primarul municipiului, deoarece lista investiţiilor e lungă, iar bugetul alocat în acest sens este de doar 1,2 milioane de lei.

Pentru a obţine acest credit, e nevoie ca mai întâi el să fie aprobat în Consiliul local, Felix Borcean exprimându-şi convingerea că toţi cei 19 aleşi locali se vor gândi la binele comunităţii, şi nu la interesele de grup, toate proiectele vizând, în fond, populaţia municipiului Caransebeş.

Sonia BERGER

Traducere