Episcopia întinde o mână sărmanilor


Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu nivel de trai scăzut, datorat veniturilor foarte mici, în această perioadă de criză, Sectorul Social-Misionar al Episcopiei Caransebeşului îşi propune să mărească numărul cetăţenilor asistaţi. Pe lângă Episcopie activează Asociaţia ,,Ioan Popasu”, care administrează Complexul de Servicii Sociale ,,Sfântul Vasile cel Mare”. Printre serviciile sociale de aici se numără Centrul de zi pentru copii şcolari, şi, de asemenea, un Centru de igienă pentru mamă şi copil, care poate găzdui până la zece astfel de cupluri. În urma solicitărilor, s-a reluat şi serviciul ,,Masa pe roţi pentru bătrâni”. (C. Senco)

Sectorul Social-Misionar al Episcopei Caransebeşului intenţionează să sporească numărul persoanelor asistate, cu un nivel de trai scăzut, datorat veniturilor foarte mici. Acestea beneficiază de ajutoare materiale şi financiare necesare depăşirii situaţiei de criză. Beneficiarii acestor ajutoare sunt, de cele mai multe ori, persoane cu dizabilităţi, copii proveniţi din familii numeroase, familii dezorganizate, familii monoparentale, copii infectaţi cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, ori persoane vârstnice. În ultimii doi ani, pe lângă Episcopia Caransebeşului activează Asociaţia „Ioan Popasu”, care are caracter social-filantropic, misionar şi cultural şi care administrează Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare”.

Activitatea din domeniul social-misionar din cadrul Complexului se desfăşoară în mod organizat şi cuprinde mai multe servicii sociale, printre care Centrul de zi pentru copii şcolari – a cărui misiune este de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recreere-socializare, consiliere şi dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă. Până în prezent au beneficiat de aceste servicii 56 de copii. În acest sens, după terminarea orelor de curs, copii şcolari petrec după-amiaza în Centru, până la ora 16, unde beneficiază zilnic de transport, consiliere psihologică şi religioasă, meditaţii, unde servesc masa de prânz, îşi pregătesc temele pentru a doua zi, iau parte la activităţile recreative şi beneficiază de ajutoare periodice, constând în îmbrăcăminte, alimente şi rechizite.

De asemenea, aici funcţionează Centrul de igienă pentru mamă şi copil, centru de tip rezidenţial care poate găzdui zece astfel de cupluri. Până în prezent au beneficiat de aceste servicii 22 de mame, cu 31 de copii. Acum, Centrul găzduieşte cinci mame şi opt copii. Prin acest proiect, s-a creat un mediu adecvat pentru tinerele mame cu nou-născuţii lor, aflate în situaţie de risc, unde acestea pot beneficia de servicii sociale, suport psihologic, suport şi consiliere în vederea dezvoltării abilităţilor privind îngrijirea copilului şi autogospodărire, formarea deprinderilor de igienă personală şi asigurarea hranei zilnice.

Nu în ultimul rând, Asociaţia „Ioan Popasu” a pus bazele iniţiativei numite „Masa pe roţi pentru bătrâni”. Ca urmare a solicitărilor repetate din partea beneficiarilor, Asociaţia „Ioan Popasu” a reluat furnizarea acestui serviciu, pentru un număr redus de persoane, în prezent 10 bătrâni sau cetăţeni cu posibilităţi financiare reduse beneficiind zilnic de un prânz cald.

Carmen SENCO