Get Adobe Flash player

Elevii de la „C.D. Loga” au ales o viaţă fără riscuri

Tinerii de la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş au participat miercuri, 22 martie, la un eveniment informativ privitor la efectele produse de consumul substanțelor interzise legal și despre cum să se ferească de acțiunile în cauză, care le pot marca viitorul.

Este vorba despre Campania de Conduită Rutieră Antidrog „Fără Riscuri! Alege Viața!”, care a pornit de la problema creşterii numărului de tineri ce cad pradă consumului de produse nocive sănătăţii din diferite motive, respectiv, lipsa de informaţie, anturajul nepotrivit, teribilism, sau din cauza situaţiei familiale precare sau a familiilor dezmembrate.

Astfel, pentru început, reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin și ai Biroului Poliției Rutiere Caransebeș le-au atras atenția elevilor vizavi de consumul de alcool și droguri, mai ales că acestea îi pot determina să comită fapte violente și chiar tragice, pentru care vor plăti scump.

În continuare, tinerii au fost îndemnați să folosească pe rând unele elemente inedite, precum șase perechi de ochelari speciali, care simulează vizual efectele consumului de droguri, respectiv efectele consumului de alcool. Ochelarii în cauză sunt folosiți de organizatorii campaniei drept instrumente decisive de prevenire și conștientizare cu privire la efectele dăunătoare ale consumului de astfel de substanțe nocive.

Prin urmare, elevilor li s-au dat două sarcini aparent simple: să traverseze dus-întors o distanță scurtă, printre jaloane, și să meargă în linie dreaptă, purtând ochelarii. Însă, ceea ce părea la început accesibil, s-a dovedit, totuși, destul de complicat, iar tinerii gugulani s-au descurcat cu dificultate.

Acţiunea găzduită de Colegiul Național „C.D. Loga” a fost organizată de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin și Organizația pentru Strategii și Programe de Dezvoltare Caransebeș, cu susținerea financiară acordată de Societatea TMD Friction.

Ne-am propus să prezentăm acești ochelari care simulează starea de alcoolemie și influența drogurilor pentru ca tinerii să-i încerce și să conștientizeze pericolele la care se expun atunci când sunt participanți la traficul rutier, atât ca și conducători de autovehicule, cât și ca bicicliști sau pietoni. Credem că acțiunea noastră a fost o reușită, fiindcă elevii s-au declarat categoric împotriva consumării substanțelor nocive”, a spus reprezentantul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, subcomisarul Sorin Andrițoi.

Organizăm campania pentru că problema consumării alcoolului și drogurilor s-a răspândit în rândul tinerilor caransebeșeni. Elevii iau anumite substanțe de la vârste tot mai mici, iar aceasta a devenit o problemă majoră. Astfel, încercăm să-i informăm prin senzațiile produse de ochelari despre riscurile la care se expun, și să realizeze că le afectează grav viața și comportamentul”, a spus managerul de proiect, Emanuela Budimir.

Campania de informare denumită „Fără riscuri! Alege viața!” va continua în perioada viitoare și la alte instituții de învățământ preuniversitar din capitala Țării Gugulanilor.

Vasi POPESCU

Traducere
Slovensky Med
Servicii deratizare Transal Urbis


Servicii Transal Urbis