De 104 ori ,,La mulţi ani”, tanti Margit!


Cea mai în vârstă locuitoare a Caransebeşului a fost sărbătorită zilele trecute. Margit Szemenyei a împlinit 104 de ani de viaţă, moment deosebit de potrivit pentru conducerea administrativă a oraşului să-şi arate respectul pentru o persoană născută în anul Răscoalei de la 1907, astăzi contemporană cu iPad-ul şi iPhon-ul. „A devenit o obişnuinţă pentru administraţia publică locală să-şi arate respectul faţă de populaţia municipiului, atât faţă de tineri, cât, mai ales, faţă de persoanele în vârstă. Azi ne aflăm în faţa unui moment special şi deosebit, pentru că sărbătorim împlinirea vârstei de 104 ani a lui tanti Margit. Sunt copleşit de emoţii în faţa unei persoane născute în anul răscoalei despre care ştim numai din cărţile de istorie, care a depăşit apoi două războaie mondiale şi, pe urmă anii comunismului. Azi îi oferim un buchet de flori şi o mică atenţie care s-o ajute să treacă mai uşor iarna care se apropie, şi abia aştept să revenim la împlinirea vârstei de 105 ani”, a precizat viceprimarul Ilie Iova, imediat după întâlnirea cu tanti Margit. La rândul ei, bătrâna, bucuroasă de importanţa acordată momentului, a mulţumit tuturor şi a recunoscut că nu ştie de ce Dumnezeu i-a dat o viaţă aşa de lungă. „Mama mea a murit la 52 de ani, iar tata i-a supravieţuit încă 40. Până la 92 de ani, el a rămas cu mine şi am avut grijă unul de altul”, a afirmat Margit Szemenyei.

Ana Danci şi dna Neghină, două vecine de-o viaţă ale bătrânei, au numai cuvinte de laudă faţă de aceasta. „Rar mai vezi aşa o femeie harnică, chibzuită, o bună gospodină, extrem de pricepută la prăjituri, o vecină cu care trăim ca-ntr-o familie”, a precizat Ana Danci. La rândul ei, dna Neghină, impresionată de luciditatea bătrânei şi de grija pe care i-o poartă familia, a spus că, după o viaţă atât de lungă şi nu întotdeauna uşoară, bătrâna ar merita ca atunci când va veni momentul, Dumnezeu s-o ia la Ceruri fără să o facă să chinuie. „Toată viaţa, Dumnezeu a avut grijă de ea şi sper ca şi la final să facă în aşa fel încât tanti Margit să nu sufere”, a mai precizat vecina.

Antoniu, nepotul care o îngrijeşte pe bătrână, susţine că aceasta are încă o personalitate extrem de puternică. „Nici acum nimeni n-o poate păcăli. E încăpăţânată, îşi susţine cu putere punctele de vedere şi trebuie să ştie tot ce se întâmplă acasă. La fel de adevărat este că şi acum, noi, familia, reprezentăm principala ei preocupare”, a mai spus nepotul.

Înzestrată cu o sănătate de fier, Margit Szemenyei nu se vaită de nicio boală. Îşi aminteşte doar că în 1992 a căzut şi a stat un timp în ghips. Singura ei problemă acum e că şi-a pierdut vederea. „Norocul meu cu strănepoata care are tot timpul grijă de mine şi mă întreabă dacă am nevoie de ceva. Eu n-am pretenţii prea mari şi nu vreau să fiu povară pentru nimeni. Sunt supărată doar că, după 30 de ani de muncă la fabrica de mobilă, am ajuns să am o pensie de 750 de lei, după ce mi-au tăiat 150 de lei, vai de mine! Îmi pare rău că nu am bani să pot s-o ajut pe strănepoata mea, care a terminat liceul, să urmeze o facultate. E tare greu astăzi şi-i păcat de tinerii buni care nu-şi găsesc un loc de muncă şi care nici nu au bani să facă şcoală”, a mai adăugat bătrâna.

De origine catolică, tanti Margit s-a născut într-o familie de maghiari, la Chişinău Criş, iar cele şase clase pe care le-a parcurs, le-a absolvit la Ineu. În 1933, când tatăl ei a fost transferat ca maistru la Întreprinderea de prelucrare a lemnului Mundus, familia s-a stabilit la Caransebeş şi a muncit timp de 30 de ani în Secţia lustruiri a fabricii. „Am muncit toată viaţa mea, încă de la 13 ani, când am început să fac lucru de mână. Şi atunci nu era ca acum, lucram la lumina lămpii cu petrol, dar mie mi-a plăcut. Niciodată nu m-am simţit obosită sau sătulă de muncă. N-am vrut să mă mărit deloc, dar îmi doream un copil, iar soţul meu a insistat mult pe lângă mama să ne căsătorim. La început nici nu l-am iubit, dar curând s-a născut fiul meu. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, soţul ei a fost prizonier în Rusia, de unde a plecat în Germania. N-am vrut să plec din ţară, aşa că mi-am crescut singură copilul”, îşi aminteşte tanti Margit, care recunoaşte că nu i-a fost deloc uşor. Din păcate, unicul ei fiu a murit în urmă cu nouă ani, iar nora, despre care bătrâna susţine că a fost o femeie minunată, a murit acum 19 ani, în urma unui accident. Bătrâna are doi nepoţi şi patru strănepoţi şi actualmente locuieşte împreună cu familia unuia dintre nepoţi.

La cei 104 de ani, Margit Szemenyei este singura supravieţuitoare, pentru că ceilalţi trei fraţi ai ei au murit cu mulţi ani în urmă.

În ceea priveşte secretul longevităţii, bătrâna susţine că nu îl cunoaşte. „Nu am crezut niciodată că o să trăiesc atât de mult. Toată viaţa am muncit, şi poate asta a contat. Sau poate faptul că am băut zilnic mult lapte, am mâncat multe fructe şi carne de peşte, nu ştiu”…, a afirmat bătrâna.

Plină de înţelepciune, bună-dispoziţie şi incredibil de lucidă, Margit Szemenyei cucereşte pe oricine. Nu ne rămâne decât să-i dorim să rămână la fel, multă sănătate, şi să-i urăm tradiţionalul „La mulţi ani!”.

Carmen SENCO