Cultura, torta în ,,Noaptea Muzeelor”


La sfârşitul săptămânii trecute, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a organizat o serie de acţiuni culturale. Joi, 15 mai, instituţia caransebeşeană de cultură a preluat un simpozion organizat, o lungă perioadă de timp, de Muzeul Banatului din Timişoara. Reuniunea arheologilor bănăţeni, aflată la ediţia cu numărul 31, a avut loc în sala special amenajată în acest scop la Rezervaţia Arheologică de la Tibiscum – Jupa, la manifestare participând toţi arheologii bănăţeni sau care au făcut cercetări arheologice în Banat, de la Muzeele din Timişoara, Reşiţa, Lugoj, Drobeta Turnu-Severin şi din Arad.

Vineri a fost amenajat spaţiul din curtea interioară a muzeului, pentru ca aceasta să poată găzdui Târgul Colecţionarilor de Antichităţi, acţiune la organizarea căreia au mai contribuit Primăria municipiului şi societatea „Gugulania Art”. Aici, colecţionarii au putut cumpăra, vinde sau doar admira lucruri vechi de consignaţie – tablouri, ceasuri, monede, obiecte din ceramică sau de uz casnic – din secolele XIX-XX.

Momentul culminant al acestui adevărat maraton cultural l-a constituit evenimentul de sâmbătă – „Noaptea Europeană a Muzeelor”, Caransebeşul având privilegiul de a se număra printre cele zece oraşe înscrise la organizatorii francezi ai manifestării – Ministere de la Culture et de la Communication –, alături de Timişoara, Alba Iulia, Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Bacău, Braşov şi Constanţa. În total, la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România s-au înscris 31 de instituţii care au găzduit această manifestare derulată la nivel european.

La Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, cei 4.112 vizitatori, dintre care 75 la sută au fost persoane cu vârsta sub 30 de ani, ne-a informat Cristina Moisă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, au admirat expoziţiile „Imperium Romanum”, „Casa pădurarului de la Marga”, „Din istoria Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean Nr. 13”, „Meşteşuguri tradiţionale în Banatul de Munte”, precum şi expoziţia de artă plastică a pictorului Ion Sălişteanu şi cea de icoane pe lemn şi sticlă.

Anul acesta, la cea de a X-a ediţie a manifestării intitulate „Noaptea Europeană a Muzeelor”, ineditul a constat în faptul că cei interesaţi au făcut fotografii în incinta muzeului, pe care le-au trimis către o bază de date, automat, pe scena din curtea interioară a instituţiei, unde a fost montat un ecran gigant, rulând fotografii din incintele tuturor muzeelor din ţară şi străinătate, înscrise în acest program cultural.

Sonia BERGER