Cărășenii se pregătesc să acceseze fonduri nerambursabile prin „Ţara Gugulanilor”


Grupul de Acţiune Locală Ţara Gugulanilor, compus din 18 UAT-uri din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, respectiv Criciova, Oţelu Roşu, Armeniş, Băuţar, Bolvaşniţa, Buchin, Bucoşniţa, Constantin Daicoviciu, Copăcele, Glimboca, Marga, Obreja, Păltiniş, Sacu, Slatina-Timiş, Teregova, Turnu Ruieni și Zăvoi, reprezentat prin comuna Băuţar – lider de Proiect 19.1, a organizat un număr de trei întâlniri asistate de personal din cadrul AFIR Reşiţa.

Grupul de Acţiune Locală Ţara Gugulanilor a fost înfiinţat în 28 ianuarie 2015, prin Programul LEADER, şi reprezintă o abordare care oferă noi oportunităţi de dezvoltare rurală punând bazele identificării nevoilor locale, întăririi capacităţii de dezvoltare şi implementării strategiilor locale de dezvoltare în vederea conservării patrimoniului rural şi cultural, dezvoltării mediului economic şi îmbunătăţirii abilităţilor organizatorice ale comunităţilor locale.

Parteneriatul propus – format din parteneri publici, privaţi şi societate civilă – va reuni actorii-cheie, care vor fi  implicaţi în realizarea şi implementarea unei strategii de dezvoltare, actori locali cu o  bună înţelegere a oportunităţilor resurselor disponibile. Acesta va cuprinde reprezentanți ai diferitelor domenii de activitate, care vor conlucra şi vor interacţiona în folosul comunităţilor rurale din teritoriu. Finanţarea proiectului propus asigură astfel un parteneriat echilibrat și reprezentativ pentru zonă.

Pentru accesarea fondurilor prin intermediul GAL-ului, se pot depune proiecte respectând întocmai condițiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent Măsurii. În funcție de punctajul care se acordă proiectului, procentul valorii nerambursabile poate să fie mai mic sau mai mare. Astfel, plafonul maxim acordat pe un proiect este de 200.000 de euro, nerambursabili.

Întâlnirile au avut loc în 15 februarie 2016, între orele 11-13, la Căminul Cultural din comuna Zăvoi, în 15 martie 2016, între orele 11-13, la Școala Gimnazială din Copăcele, şi în 16 martie 2016, între orele 12-14, la Sala de Şedinţe a Primăriei Oţelu Roşu.

La întâlniri au participat atât reprezentanți ai primăriilor, cât şi ai asociaţiilor, cooperativelor, ONG-urilor, precum şi investitori privaţi în domeniul agricol şi non-agricol, în vederea stabilirii Planului de Strategie de Dezvoltare Locală care va fi depus până în data de 8 aprilie 2016.

Raluca GHERMAN