Caraş-Severinul, un judeţ trecut prin apă şi foc


Conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „SEMENIC” al județului Caraș-Severin a făcut recent o analiză a gestionării, de către această instituţie, a situațiilor de urgență în trimestrul al II-lea al acestui an. Astfel, în această perioadă, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 928 de intervenţii în situaţii de urgenţă, în 863 dintre acestea intervenţia fiind asigurată doar de către echipajele Inspectoratului, iar în 50 de cazuri s-a intervenit în cooperare cu Serviciile voluntare pentru situaţii de urgență, acestea din urmă gestionând singure 15 intervenţii.

Intervenţiile au avut loc într-un număr de 47 de incendii, 54 de incendii de vegetaţie şi altele, 121 de alte situaţii de urgenţă, din care două alunecări de teren, şapte misiuni pirotehnice, 30 de evenimente publice, 74 de inundaţii şi opt fenomene meteorologice; 36 de acţiuni au fost pentru protecţia comunităţilor, din care şase protecţia mediului, 11 salvări de animale, 19 alte intervenţii (degajări elemente de acoperişuri, deblocări uşi, misiuni de căutare persoane etc.); 670 au fost intervenţii SMURD, din care 581 de asistență medicală de urgenţă, 35 de descarcerare, 54 de asistenţă de persoane; 669 de persoane au beneficiat de asistență (SMURD), din care 617 adulţi și 52 de copii.

De asemenea, se mai arată în document, s-au efectuat 194 de recunoaşteri în teren și misiuni de educare şi instruire în domeniul situaţiilor de urgenţă, 28 de exerciţii cu mijloace şi forţe în teren, şi 22 de misiuni asigurare/supraveghere zonă.

Într-o situație, ehipajele Inspectoratului au fost întoarse din drum, în 12 cazuri s-au efectuat deplasări fără intervenţie, iar şapte situații semnalate s-au dovedit a fi alarme false.

Incendiile au afectat 16 locuinţe, nouă anexe gospodăreşti, opt mijloace de transport, două alte proprietăţi individuale, patru din domeniul industriei, două din alimentaţie publică/comerţ, şi şase alte domenii.

În ceea ce privește destinația locului producerii incendiilor, situația se prezintă astfel: trei la poduri şi acoperişuri, şapte la bucătării, cinci la camere de zi, două la holuri şi balcoane, patru la magazii, şoproane şi afumătorii, unul în curte, unul la adăposturi de animale, iar 16 în alte locuri.

Principalele cauze determinante pentru producerea de incendii sunt: instalaţii electrice în 16 cazuri, acţiuni intenţionate în nouă, foc deschis în opt cazuri, alte împrejurări şapte, mijloace de încălzire în cinci cazuri, coşuri de fum defecte sau necurăţate şi fumat, câte un caz.

În urma intervenţiilor desfăşurate, a fost salvată o persoană, 47 de animale şi păsări, iar valoarea bunurilor protejate, respectiv salvate, a fost de 4.134.500 de lei.

Nu au fost înregistrate victime sau decese ca urmare a manifestării incendiilor. La capitolul bunuri distruse, a fost înregistrată o valoare de 349.156 de lei.

Cea mai dificilă intervenţie desfăşurată în perioada analizată a fost cea pentru stingerea incendiului izbucnit în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, în perioada 27 aprilie – 4 mai a.c., când, zilnic, peste 100 de pompieri şi lucrători silvici au acţionat pentru lichidarea focarelor, în spijin fiind solicitate și două elicoptere dotate cu echipamente de stingere din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie.

Luna iunie a pus la încercare o serie de comunităţi din judeţul Caraş-Severin, din cauza fenomenelor hidrometeorologice periculoase înregistrate. Pompierii militari, dar şi personalul Serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au acţionat pentru protecţia comunităţilor, limitarea şi înlăturarea efectelor. Subunităţile de intervenţie din ISU „SEMENIC” au acţionat în 74 de situaţii cauzate de inundaţii.

Pentru verificarea operativității și viabilității unor documente privind intervenţia şi pregătirea în comun a forţelor specializate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al judeţului Caraş-Severin a desfăşurat două exerciții de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, pe baza unor scenarii care privesc riscuri specifice identificate la nivelul judeţului. La acestea se adaugă şase antrenamente de înştiinţare/alarmare a Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.

„În concluzie, putem afirma că, în trimestrul al II-lea al acestui an, teritoriul judeţului a fost trecut prin apă şi foc, la propriu. Efectivele noastre au reuşit să-şi îndeplinească eficient misiunile, reducând efectele situaţiilor de urgenţă produse şi acţionând pentru salvarea semenilor”, a spus plt.-maj. Magdalena Tocmelea, purtător de cuvânt al ISU „SEMENIC”.

Mădălina DOMAN