,,Caransebeşul a făcut-o!”


Sâmbătă, 25 septembrie, Caransebeşul a participat, alături de alte localităţi din ţară, la acţiunea intitulată ,,Let’s do it, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare socială din istoria ţării noastre, acesta presupunând curăţarea arealelor naturale din România. Din judeţul Caraş-Severin s-au implicat cetăţeni din mai mult de 40 de localităţi, în special cadre didactice şi elevi. La Caransebeş, la acţiune au participat peste 400 de elevi şi 100 de adulţi voluntari. (C. Senco)

Caransebeşul, alături de toată ţara, a participat sâmbătă, 25 septembrie, la acţiunea derulată sub genericul „Let`s do it, Romania!”. Socotit a fi cel mai mare proiect de implicare socială din istoria ţării nostre, „Let`s do it, Romania!” a presupus curăţarea arealelor naturale din ţară. După mai bine de un an de pregătiri, organizatorii au susţinut proba de foc. În judeţ s-au mobilizat cetăţeni din mai mult de 40 de localităţi, în special cadre didactice şi elevi. Din Caransebeş au participat peste 400 de elevi de la toate şcolile, chiar şi de la Grădiniţele P.P. Nr. 4, şi P.P. Nr. 5, şi peste 100 de adulţi voluntari. În municipiu au fost vizate în special zonele limitrofe, cursurile Sebeşului, Timişului şi Potocului, cartierele Balta Sărată, Pipirig, zona gării şi localitatea Jupa, precum şi suprafeţele dintre oraş şi localităţile învecinate.

La sfârşitul zilei, satisfacţiile n-au întârziat să apară. Voluntarii au reuşit să adune aproape 700 de saci de câte 60 de litri cu deşeurile aruncate de persoane inconştiente în arealele naturale. Acţiunea, coordonată la nivel local de Bogdan Viţonesc, din partea Primăriei, Oana Buda-Oprean, din partea societăţii Transal Urbis, instit. Mihaela Pral şi Robert Micşa, a avut nu doar un obiectiv de moment. Pe lângă curăţarea mormanelor de gunoi, s-a urmărit şi responsabilizarea cetăţenilor faţă de mediul înconjurător şi colaborarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi a sistemului de amenzi în cazul celor care nu respectă legile de protejare a mediului.

Ideea organizării unei astfel de acţiuni i-a venit unui estonian, care, în martie 2008, a reuşit să mobilizeze 50.000 de concetăţeni, care au adunat 10.000 de tone de gunoi. Mândria reuşitei a fost aşa de mare, încât proiectul s-a transformat într-o campanie anuală, în care se implică însuşi şeful statului. Obiectivul este ca, în 2018, la zece ani de la prima curăţenie, Letonia să fie cea mai curată ţară din lume.

Carmen SENCO