Caransebeş: De 100 de ori La Mulţi Ani, România!


Foarte mulţi caransebeşeni au ţinut să fie mai aproape de România cu ocazia manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naţionale de Episcopia Caransebeşului, Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, evenimente care au marcat 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.
Astfel, vineri, 30 noiembrie, Ziua Sf. Ap. Andrei – Ocrotitorul României, la Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” a avut loc o seară memorabilă de muzică clasică cu soprana Ianna Novac din Basarabia și Cvartetul „Passione”.
Sâmbătă, 1 Decembrie, la orele prânzului, în Piața Elie Miron Cristea, din fața Catedralei „Învierea Domnului” din municipiu, a fost prezentă conducerea Primăriei – primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac şi city-managerul Andrei Ungur –, consilieri locali, reprezentanţi ai Episcopiei, cadre militare, dar şi foarte mulţi caransebeşeni care, în ciuda frigului, au stat până la finalul acţiunilor dedicate Sărbătorii Naţionale a României.

După oficierea, pe esplanada Catedralei, a unui Te Deum de către un sobor de preoţi avându-l în frunte pe arhim. Constantin Timiş, vicar eparhial al Episcopiei, şi citirea de către reprezentantul clerului a mesajului Episcopului Caransebeşului, PS Lucian Mic, a luat cuvântul cpt. Mihai Birău, comandantul Garnizoanei. „Lecţia majoră a românilor din provinciile istorice din 1918 rămâne astăzi perfect valabilă. Marea Unire nu a fost însă rezultatul participării României la război, nici al contribuţiei Armatei Române. Legitimitatea Marii Uniri constă tocmai în aceea că nu este rezultatul unor acţiuni militare, ci al câştigării dreptului la autodeterminare. Marea Unire este în primul rând produsul voturilor democratice de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, prin care s-a decis unirea Basarabiei cu Transilvania şi România. Preţuim şi onorăm Ziua Naţională a României, o purtăm în suflet ca pe un simbol sfânt, cu credinţa că nu este niciunde mai bine ca la noi acasă. E România celor de demult şi a celor de mai apoi, e patria celor dispăruţi şi a celor ce vor veni”, a spus comandantul Garnizoanei.
Adresându-le tuturor celor prezenţi un călduros „La mulţi ani”, primarul Felix Borcean a vorbit apoi despre faptul că, în urmă cu 100 de ani, Caransebeşul a avut cea de a treia delegaţie, ca mărime şi importanţă, prezentă la Alba Iulia. „Mă gândeam că făuritorii Unirii de acum un secol reuşeau să construiască edificii, şi mă uit la Colegiul Naţional «Traian Doda», care a fost construit într-un singur an, mă uit la Primăria municipiului, care, la fel, a fost ridicată în doar un an, şi mă întreb de ce oare noi, cei de astăzi, nu reuşim să punem altfel lucrurile în mişcare, de ce avem nevoie de atâta birocraţie, când am putea, prin înţelegere, prin unitate, prin unirea tuturor forţelor, să construim şi noi ceva. Mă gândeam, ca o temă a Centenarului Marii Uniri, noi, administraţia locală, să vă propunem ca, pentru începutul noului Centenar, să încercăm să construim un nou spital”, a spus Felix Borcean.
Cu acest prilej, edilul a înmânat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş” celor care i-au reprezentat pe regizorul Ioan Cărmăzan, pe interpretul de muzică populară Iosif Ciocloda şi părinţilor muzicianului Alexandru Petria.
După ce sutele de caransebeşeni aflaţi în Piaţa centrală au aplaudat defilarea Dispozitivului de Gardă, care, pe acordurile Fanfarei municipiului, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, a trecut pe sub Arcul Spiritualităţii Creştine, reprezentanţii municipalităţii au depus o coroană la Crucea Identităţii şi Demnităţii Naţionale, ridicată de români în anul 1810. Toţi cei prezenţi s-au deplasat apoi în Piaţa „Gen. Ioan Dragalina”, unde s-au prins într-o uriaşă Horă a Unirii.
Aşa cum s-a împământenit deja obiceiul, de la Sărbătoarea Naţională nu putea lipsi tradiţionala masă oferită de administraţia locală, care a pregătit 2.000 de porţii de sarmale şi vin fiert, iar pe scena instalată în apropiere, Ansamblul „Doina Banatului” a susţinut un spectacol de muzică populară intitulat „Cântec, joc şi voie bună”, în cadrul căruia au evoluat şi invitaţii Robert Târnăveanu din Sibiu şi Norica Haţegan din Hunedoara.
Tot sâmbătă a fost aprins şi iluminatul ornamental de sărbători în municipiu.
Seara s-a încheiat în Sala de spectacole a Casei de Cultură, care a găzduit reprezentanţia „Ziditori ai Marii Uniri”, oferită de Compania de Teatru „CIVIC ART CvM” Bucureşti.
Sonia BERGER