BRUA va „tăia”, totuşi, Ţara Gugulanilor


În ciuda faptului că Ungaria a anunţat că vrea să se retragă din asociere, proiectul privind Gazoductul BRUA, care străbate patru ţări, pe traseul Bulgaria – Austria şi va traversa judeţul Caraş-Severin, continuă. Asigurările au fost date atât de Comisia Europeană, cât și de Transgaz, care susţine că decizia Ungariei de a opri pe teritoriul ei conducta care trebuia să ajungă în Austria nu afectează bunul mers al proiectului.

Transgaz se află în plin proces de implementare a proiectului, societatea semnând contractele de execuţie a Conductei BRUA, Faza I, care durează până în anul 2019, de 479 de kilometri, de la Podişor până la Recaş, dintr-un traseu total de 1.318 km. Pentru județul Caraș-Severin, acest lucru înseamnă trecerea conductei prin sau în imediata apropiere a localităților Băuțar, Marga, Zăvoi, Oțelu Roşu, Glimboca, Obreja, Caransebeș, Constantin Daicoviciu și Sacu.

Traseul gazoductului va fi, în cea mai mare parte, paralel cu actualele conducte de transport al gazelor naturale, Transgaz încheind deja convenții sau acorduri cu proprietarii de terenuri privind accesul în zonele pe unde va trece conducta BRUA, toate persoanele îndreptățite urmând să beneficieze de indemnizații și despăgubiri.

Lucrările pentru conducta ce trece prin Caraş-Severin vor fi realizate de un consorţiu format din mai multe asocieri, condus de Habau PPS Pipeline. Pe lângă finanţarea BERD, Transgaz inves­teşte 149 de milioane de euro, Uniunea Europeană oferă un grant de 179 de milioane de euro, iar Banca Europeană de Investiții contribuie cu un împrumut de 50 de milioane de euro, diferența urmând să fie acoperită de alţi creditori. Tot prin proiect este prevăzută construirea unei stații de comprimare la Jupa, în apropiere de zona localității Zăgujeni, care să asigure un flux bidirecțional de gaze. Realizarea acestei stații are ca termen de finalizare anul 2019, urmând ca apoi să se treacă la amplificarea stației până în 2020.

În ceea ce privește terenurile aflate pe traseul conductei BRUA, acestea vor fi scoase temporar din circuitul agricol, fără acordul proprietarului, urmând ca ulterior să se emită un alt act normativ, prin care să se precizeze dacă aceştia vor fi despăgubiți cu bani sau li se va da un alt teren, se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Energiei.

Bianca METEŞ