,,Balul izmenelor” a venit cu cântec, joc şi voie bună, la Armeniş 1


Armenişul a îmbrăcat recent, la propriu şi la figurat, haine de sărbătoare. La Căminul cultural din Sat-Bătrân s-a desfăşurat cea de a XXIV-a ediţie a Festivalului portului popular ,,Balul izmenelor”. Pe scena manifestării au evoluat formaţiile de dansuri ale Căminului cultural din localitatea-gazdă, cea a Secţiei externe Armeniş a Şcolii Populare de Arte şi Meserii din Reşiţa, precum şi Ansamblul ,,Armenişana”. Atmosfera a fost întreţinută de soliştii Simion Moise şi Nicu Miulescu. (M. Dragomir)

Sâmbătă, 26 martie, Armenişul a fost în sărbătoare. Mai precis, la Căminul cultural din localitatea Sat-Bătrân a avut loc cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului portului popular „Balul izmenelor”. Încă de la ora 17, a început forfota prin sat. Sute de persoane s-au îndreptat spre biserică, unde un om de frunte al comunităţii, însoţit de două domnişoare, toţi îmbrăcaţi în costume populare, i-au primit pe ,,goşci” cu pită şi sare. Alaiul gazdelor a fost compus din Ansamblul de cântece şi dansuri „Armenişana” şi Grupa de dansatori a secţiei externe Armeniş a Şcolii Populare de Arte şi Meserii ,,Ion Românu” din Reşiţa, în fruntea cărora s-a aflat primarul comunei Armeniş, Ioan Vetreş. În faţa acestora mergeau trei tineri, călărind pe trei cai gătiţi şi ei de sărbătoare. După această primire, ,,goşcii” au fost invitaţi în biserică, unde preotul a ţinut o slujbă pentru binecuvântarea sărbătorii. După ieşirea din biserică, primarul comunei, împreună cu dansatorii şi toţi cei care erau îmbrăcaţi în costume populare s-au prins într-un brâu care s-a jucat pe platoul din faţa Căminului cultural Sat-Bătrân. Acest joc a fost împrăştiat de sosirea ,,măimucilor”, care umblau prin sat vestind Lăsarea Secului, ele primind de la localnici ouă şi bani. După acest joc, ,,goşcii” au fost invitaţi la o masă tradiţională copioasă – de unde nu au lipsit mălaiul, brânza şi răchia –, organizată de membrii formaţiilor de dansuri ale Căminului cultural Sat-Bătrân. Între timp, în sala Căminului, Televiziunea Timişoara şi TVR3 au filmat secvenţe de la şezătoarea organizată în incinta instituţiei. A fost instalat războiul de ţesut, unele femei torceau, altele adunau motchele, unele răsuceau, iar rapsodul popular Ghiţă Dragomir (Ghiţă Trăian) făcea ţevi pentru război, întreţinând atmosfera cu doine populare.

De la ora 20, pe scenă şi-au făcut apariţia cei mai micuţi artişti, şi anume cei ai Grupei de dansatori a secţiei externe Armeniş a Şcolii Populare de Arte şi Meserii ,,Ion Românu” din Reşiţa, urmând Grupa de copii – juniorii Căminului cultural Sat-Bătrân, suita de brâuri din Banatul de Munte, în execuţia băieţilor adolescenţi – elevi ai Şcolii generale Armeniş, liceeni şi studenţi din Sat-Bătrân, apoi o suită mixtă de dansuri populare de pe Valea Timişului, în execuţia băieţilor şi fetelor din Sat-Bătrân – formaţie de dansuri a Căminului cultural din această aşezare.

Ansamblul de cântece şi dansuri „Armenişana” a evoluat pe scena Căminului cultural Sat-Bătrân cu trei suite de dansuri din Banatul de Munte, una în premieră, acompaniamentul fiind asigurat de soliştii instrumentişti Sandu Simion Cătălin – la trompetă, şi Sandu Ioan Florea – la saxofon.

De remarcat faptul că pe scenă s-au aflat un număr de 102 dansatori, toţi sub îndrumarea directorului Căminului cultural Armeniş, evoluţiile lor bucurându-se de un real succes în rândul celor aproximativ 800 de spectatori care au asistat la acest eveniment, făcând ca sala să pară neîncăpătoare.

După spectacol, a avut loc Jocul folcloriştilor, la el participând numai dansatorii. După acest moment, a urmat Jocul primarului, care a deschis propriu-zis „Balul izmenelor”, joc în care au intrat toţi cei îmbrăcaţi în costume populare, celelalte persoane neavând voie să particpe la dans. Aici au fost văzute îmbrăcate în costume populare persoane de la 3-4, şi până la 88-90 de ani.

De remarcat faptul că s-au confecţionat zeci de costume populare pentru acest mare eveniment organizat de către Consiliul Local Armeniş, în frunte cu primarul comunei, Ioan Vetreş, în premieră în Sat-Bătrân, unde sala Căminului arată cu adevărat deosebit. Suprafaţa ei s-a mărit cu aproximativ 100 mp, s-au lambriat pereţii şi tavanul, s-a placat gresie pe întreaga suprafaţă a sălii, s-a montat o instalaţie de încălzire centrală, s-a achiziţionat parchet pentru pardosirea scenei, s-a refăcut instalaţia electrică, montându-se corpuri de iluminat moderne şi economice, s-a completat sala cu mese şi scaune, urmând a se completa cu veselă nouă pentru 500 de persoane.

Atmosfera a fost întreţinută de soliştii vocali Simion Moise şi o tânără speranţă a muzicii populare bănăţene – Nicu Miulescu –, nimeni altul decât nepotul cunoscutului Petrică Miulescu Irimică. Într-adevăr, petrecerea a durat până aproape de ora 4 dimineaţa, în cântec, joc şi voie bună.

Cea de-a XXV-a ediţie a „Balului izmenelor”, care va avea loc anul viitor, nu se ştie încă exact în care dintre edificiile culturale de pe raza comunei Armeniş se va desfăşura, deoarece Căminul din centrul de comună se află în plin proces de reabilitare, modernizare şi dotare prin Măsura 322, iar finalizarea lucrărilor este prevăzută pentru luna mai 2012. Până atunci, însă, organizatorii le urează tuturor participanţilor la Bal să aibă parte, pe oriunde ar umbla, tot de asemenea evenimente!

Mitru DRAGOMIR