„Armele” şi-au dat mâna cu lectura la Cercul Militar 


La mijlocul săptămânii trecute, la Cercul Militar din Caransebeş a avut loc o nouă ediţie a acţiunii cultural-educative „Olimpiada cititului”, activitate realizată în mod tradiţional, în colaborare, de Colegiul Naţional „Traian Doda” şi Bilioteca Municipală „Mihail Halici”, la această ediţie implicându-se şi instituţia-gazdă, pentru a asigura o desfăşurare optimă a acestui eveniment.

La manifestare au participat elevi ai claselor a IX- a A şi B de la Colegiul Naţional „Traian Doda”, coordonaţi de profesoarele Maria Frenţiu şi Ana Borcean. Activitatea a avut două etape, debutând cu intervenţii ale tinerilor pasionaţi de lectură, care au descris „Personajul preferat” din lecturile lor. Cărţile mai puţin cunoscute au fost prezentate detaliat, pentru a fi promovate, iar în cazul titlurilor şi personajelor celebre, cum ar fi Căpitanul Nemo, Hercule Poirot, Remy – „Singur pe lume”, Otilia – „Enigma Otiliei”, s-a insistat pe motivarea alegerii.

Faţă de ediţiile anterioare, când copiii aveau de înţeles sau de prezentat un text, fie la prima vedere, fie lecturat suplimentar, de data aceasta întâlnirea a avut ca obiectiv principal valorificarea creativităţii adolescenţilor cititori. Astfel, în a doua etapă a manifestării, copiii s-au organizat în echipe şi au creat texte pornind de la fotografii cu imagini de epocă. Concurenţii au încercat o identificare cu „un personaj” din fotografie, dar şi să reconstituie atmosfera timpului. Totodată, elevii au remarcat diferenţele „vechi/nou”, având ca exemplu oraşul Caransebeş la începutul de secol XX şi imaginea actuală a municipiului.

Bineînţeles că, pe lângă plăcerea creaţiei, liceenii au dezvoltat abilităţi de comunicare în grup, de interacţiune, de respectare a opiniilor şi valorilor celuilalt.

La finalul acţiunii elevii au fost premiaţi cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş.

Mircea MOSCOVICI