Antonie Bunei – interzis la Primărie!


Tribunalul Caraş-Severin a tranşat, săptămâna trecută, una dintre problemele care au generat tensiuni la Primăria Zăvoi. După mai multe amânări în dosarul în care fostul edil-şef al comunei, Antonie Bunei, este acuzat de luare de mită de la investitorul timişorean Romeo Dunca, şi de trafic de influenţă, s-a trecut la audierea celor 8 inculpaţi în acest dosar şi s-a pus în discuţie cererea formulată de DNA, prin care procurorii au solicitat instanţei să dispună înlocuirea măsurii de a nu părăsi ţara cu cea a arestării preventive. Tribunalul Caraş-Severin i-a interzis fostului primar să ocupe funcţia de care s-a folosit în săvârşirea faptei pentru care este judecat. (S. Berger)

Joi, 10 martie, a fost tranşată de către Tribunalul Caraş-Severin una dintre problemele care au născut numeroase tensiuni în rândul angajaţilor Primăriei Zăvoi şi al membrilor Consiliului local.

Astfel, după o serie de amânări în dosarul în care este cercetat fostul primar al comunei, Antonie Bunei, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, s-a putut în sfârşit trece la audierea de către judecător a celor 8 inculpaţi din acest dosar şi s-a pus în discuţie cererea formulată de D.N.A. –Serviciul Teritorial Timişoara, la termenul de judecată din data de 25 ianuarie a.c., prin care această instituţie a solicitat instanţei de judecată să dispună înlocuirea măsurii de a nu părăsi ţara, cu măsura arestării preventive, ca urmare a nerespectării, de către inculpatul Antonie Bunei, a obligaţiei de a nu se apropia de martorii din prezenta cauză şi de a nu comunica cu aceştia direct sau indirect, obligaţie ce a fusese stabilită în sarcina sa prin Decizia Penală Nr. 1176/R/2010, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara.

În subsidiar, D.N.A. a mai solicitat ca, în cazul în care nu se va dispune de către Tribunalul Caraş-Severin înlocuirea măsurii de a nu părăsi ţara, cu măsura arestării preventive pentru primarul inculpat, să se dispună interzicerea ocupării de către Antonie Bunei a funcţiei de care s-a servit în săvârşirea faptei pentru care este judecat.

Reprezentanta Parchetului a susţinut că inculpatul Antonie Bunei s-a întâlnit în mod direct cu persoanele cere au calitatea de martori în respectivul dosar, între aceştia numărându-se o parte dintre angajaţii Primăriei Zăvoi, precum şi membrii Consiliului local, depunând în acest sens o serie de constatări făcute de organele de poliţie, precum şi fotografii care surprind momente ale întâlnirilor dintre fostul edil-şef al comunei şi martori, unele dintre aceste ipostaze consumându-se chiar în incinta Primăriei din Zăvoi.

Deşi avocaţii fostului primar au încercat să acrediteze ideea că, de fapt, nu Antonie Bunei ar fi încălcat interdicţia de a nu se întâlni cu martorii, ci aceştia din urmă sunt cei care s-au întâlnit cu fostul edil, instanţa a înţeles că reocuparea funcţiei de care s-a servit în săvârşirea faptei pentru care este judecat ar conduce în mod inevitabil la încălcarea, de către Antonie Bunei, a măsurilor stabilite de Curtea de Apel Timişoara, întrucât acesta va intra în contact direct cu martorii din dosar şi, mai mult decât atât, asupra unora dintre aceştia îşi va putea exercita în mod direct prerogativele funcţiei de conducător ierarhic, atât pe plan profesional, cum este cazul angajaţilor Primăriei Zăvoi, cât şi pe plan politic, cum este cazul unora dintre consilierii locali membri ai Organizaţiei locale a P.S.D., al cărei preşedinte încă este Antonie Bunei.

Prin atitudinea sa fermă, materializată în decizia de a-i interzice fostului primar ocuparea funcţiei de care s-a folosit în săvârşirea faptei pentru care este judecat, Tribunalul Caraş-Severin a făcut lumină şi în ceea ce priveşte raporturile dintre Antonie Bunei şi viceprimarul Ion Scorobete, acesta din urmă sesizând în numeroase rânduri Instituţiei Prefectului judeţului Caraş-Severin faptul că Antonie Bunei încalcă obligaţiile ce i-au fost stabilite în sarcină, de a nu se apropia de martorii din prezenta cauză şi de a nu comunica cu aceştia direct sau indirect.

Rămâne de văzut ce atitudine va adopta Instituţia Prefectului, care până acum i-a ţinut isonul fostului edil-şef din Zăvoi, solicitându-i viceprimarului Ion Scorobete să îi predea lui Antonie Bunei inculpat cheile de la birou şi ştamplilele, fără a ţine seama de faptul că, dacă ar fi procedat astfel, viceprimarul l-ar fi favorizat în mod direct şi nemijlocit pe fostul edil-şef să ia contact cu martorii din dosar, inrând în contradicţie cu dispoziţiile stabilite de instanţa de judecată.

Sonia BERGER