2011 – Anul European al Voluntariatului


Anul 2011 este dedicat celor 100 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene implicaţi în activităţi de voluntariat şi celor care doresc să li se alăture, celor care îi sprijină şi celor care beneficiază de implicarea, energia şi entuziasmul acestora. Potrivit Barometrului European din

luna mai 2010, aproximativ 4 milioane dintre ei sunt români. Anul 2011 este Anul European al Voluntariatului (AEV), prilej de a aduce în atenţie activitatea de voluntariat care pune în practică valorile europene ale solidarităţii, toleranţei şi diversităţii, aducând beneficii atât persoanelor care se implică voluntar, cât şi comunităţilor în care acestea trăiesc. În această idee, la Bucureşti s-a desfăşurat recent Conferinţa Naţională dedicată AEV. Paşii următori din calendarul de acţiuni oficiale ale AEV 2011, în România, includ demararea campaniei de promovare a voluntariatului sub egida AEV 2011, pregătirea Platformei naţionale online de management al cererii şi ofertei de voluntariat, şi pregătirea evenimentelor din luna mai, când vor avea loc Săptămâna Naţională a Voluntariatului şi Caravana Europeană în România (9-15 mai).

La manifestare, municipiul de pe Timiş şi Sebeş a fost reprezentat de Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, prin Oana Buda-Oprean, care ne-a declarat că oraşul are potenţial pentru voluntariat, dovadă fiind implicarea în campania naţională de curăţenie desfăşurată în luna septembrie a anului trecut, „Let’s do it, Romania!”. „Nu trebuie însă să aşteptăm să fim împinşi de la spate de ONG-uri naţionale ca să schimbăm ceva în oraşul nostru, în judeţul nostru. Voluntariat nu înseamnă să se implice numai elevii şi dascălii lor. Toţi locuitorii Caransebeşului, indiferent de vârstă, pot să o facă. Fac apel la toţi cei care simt că pot schimba în bine locurile şi oamenii din jurul lor, să vină alături de noi, în Centrul de Voluntariat deschis de Organizaţia pentru Strategii şi Programe de Dezvoltare Caransebeş, şi să arătam lumii că şi municipiul nostru POATE, prin propria voinţă. Programul de voluntariat va cuprinde anul acesta numeroase acţiuni de ecologizare şi mentorat”, ne-a declarat Oana Buda-Oprean, care susţine că activităţile de voluntariat constituie o experienţă bogată de învăţare, facilitează dezvoltarea de capacităţi şi competenţe sociale, contribuie la solidaritate și, nu în ultimul rând, sunt benefice pentru voluntar ca persoană, pentru comunitatea din care face parte şi societate în întregul ei, reprezintând un mod de a aborda nevoile şi provocările umane, sociale, intergeneraţionale şi de mediu.

Persoanele interesate de activităţile de voluntariat sunt rugate să-şi anunţe sprijinul faţă de Centrul de Voluntariat, la numărul de telefon 0765/228088, sau la adresele de e-mail: office@orgspd.eu sau orgspd@yahoo.com.

Carmen SENCO