Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși și catolici pe 20 iulie.
Când tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.
Tradiţia ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână şi dintr-un picior.
Sfântul Ilie este înainte de orice o figură simbolică și identitară: singurul om căruia i s-a dat puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”, singurul profet care apare în Evanghelia Lui Iisus, pe Muntele Tabor, alături de Moise și Iisus în toată slava dumnezeirii, cunoscându-L pe Dumnezeu față către față, rugătorul prin excelență. El este recunoscut drept continuator al monoteismului, în general, și înaintemergătorul al celei de-a doua veniri a Lui Hristos.
În ziua de după Sfântul Ilie, pe 21 iulie, oamenii îl sărbătoresc pe Ilie-Pălie, vizitiul care conduce carul Sfântului.
Sărbătoarea Proorocului Ilie Tesviteanul este şi Ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Istoria Aviaţiei militare române este caracterizată de sacrificii, pasiune și nemărginită dragoste de zbor. Primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu, a fost realizat de Arsenalul Armatei și a zburat la data de 17 iunie 1910. În anul 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, un an mai târziu, în 1912, a fost creată prima şcoală de zbor, iar prima lege de organizare a aeronauticii românești a apărut în 1913.
De asemenea, cinstim memoria aviatorilor care și-au dat viața în luptele pentru apărarea țării sau în misiunile internaționale, dar transmit prețuirea mea și echipajelor SMURD de la Caransebeș care salvează vieți.
Tuturor celor peste 150.000 de conaționali care își aniversează ziua onomastică de Sfântul Prooroc Ilie – văzătorul de Dumnezeu, făcătorul de minuni – gânduri bune și un sincer La Mulți Ani!
La mulți ani, Aviației Române și cer senin!
Deputat, Ion Marcel Vela
Președinte PNL Caraș-Severin