Copiii fac coding la Biblioteca „Mihail Halici” 1


Începând din 8 aprilie, la Caransebeş se desfăşoară proiectul ,,CODE  Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice”. Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Progress şi Asociaţia ETIC şi este realizat în parteneriat cu şase biblioteci din Caraş-Severin, respectiv Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, Biblioteca Municipală „Mihail Halici”, Bibliotecile comunale din Sacu, Armeniş, Racăşdia şi Constantin Daicoviciu. Programul beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, Orange Romania, Societe General, Cez Vânzări şi Alpha Bank.

Obiectivele acestui proiect sunt familiarizarea copiilor cu bazele competenţelor de coding şi realizarea unui număr de sarcini de bază, instruirea pentru facilitarea dobândirii experienţelor de coordonare de cluburi de coding pentru bibliotecarii cuprinşi în proiect, precum şi crearea unei reţele de suporteri ai activităţii de coding din mediul instituţional. Codingul este necesar pentru rezolvarea problemelor din orice domeniu, pentru dezvoltarea creativităţii şi gândirii critice, dar, în acelaşi timp, înlesneşte perspectiva dobândirii unor oportunităţi profesionale şi joburi de viitor.

Într-o primă fază, fiecare bibliotecă implicată în acest proiect a trimis la training, timp de trei zile, câte doi copii pentru a îndeplini rolul de ambasadori ai proiectului. Apoi, au început să se formeze cluburile de programare. La Caransebeş, acest club îşi desfăşoară activitatea la secţia Biblionet a bibliotecii şi este alcătuit din 16 elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani, tineri care de la prima întâlnire s-au arătat entuziasmaţi de perspectiva de a învăţa programare şi algoritmi, respectiv de a rezolva lecţiile creative ce le sunt descoperite prin intermediul celor doi ambasadori – Patricia Vile şi Constantin Benec, ne-a informat Mircea Moscovici, directorul bibliotecii caransebeşene.

„În acest an, elevii vor avea de rezolvat, la fiecare două săptămâni, teme de pe platforma www.code.org, scopul fiind acela de a deprinde noţiunile de bază în programare, iar suplimentar vor primi diverse sarcini creative: de a edita fotografii, filme, gif, de a face afişe sau postere. Anul viitor, pe măsură ce cursanţii vor prinde experienţă, vor lucra pe AppInventor, Scratch, Arduino (C++), vor primi sarcini din zona hardwere, mecanică sau robotică, şi vor participa la târgurile de ştiinţă organizate la Biblioteca Judeţeană”, a mai spus Mircea Moscovici.  

Acest proiect a debutat în anul 2019 şi se va finaliza în 2020, iar la sfârşitul programului copiii vor primi diplome din partea organizatorilor, care să ateste noile competenţe dobândite pe perioada derulării acestuia.

Mădălina DOMAN


Un gând despre “Copiii fac coding la Biblioteca „Mihail Halici”

Comentariile sunt închise.