Concert prepascal la Teregova


La ora cuvenită vecerniei, duminică, 7 aprilie, în Biserica parohială din Teregova au fost intonate cântări de laudă spre slava lui Dumnezeu. Acest eveniment special, care se înscrie în seria acţiunilor dedicate „Anului omagial al satului românesc”, a coincis cu organizarea Concertului prepascal intitulat sugestiv „La umbra crucii Tale”, sub auspiciile Episcopiei Caransebeşului. Cu această ocazie, enoriaşii de toate vârstele din localitatea gazdă, dar şi oaspeţii veniţi împreună cu preoţii lor din parohiile arondate Cercului misionar-pastoral  Valea Timişului, au avut bucuria de a primi în dar, de la oameni cu har, Cuvântul Domnului sub forma unui curcubeu de cântări religioase specifice Postului Mare.

Astfel, după rugăciunea începătoare şi binecuvântarea dată de consilierul cultural, părintele Arhimandrit dr. Casian Ruşeţ, programul muzical a fost deschis de Corul Catedralei „Învierea” din Caransebeş, dirijat de pr. Gheorghe Tistu, fiind urmat de elevii Corului Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Ioan Popasu”, instruiţi de pr. prof. Petru Paica. În partea de final, întregul auditoriu avea să fie încântat de câteva dintre cele mai frumoase pricesne interpretate de Grupului psaltic „Ethos”. Mai mult, având binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, membrii acestuia au adus cu ei noul lor compact-disc care cuprinde „un buchet de pricesne”, lansat în prezenţa muzicologului prof. dr. Dumitru Jompan, a protopopului Ilie Florin Ciucur, diaconului Gabriel Mihail Bica, profesorului de religie Ioan Smultea,  a doamnei director prof. Mioara Damian, a altor reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

 Cuvinte de mulţumire adresate membrilor corurilor concertante, ca şi tuturor celor care au contribuit la realizarea evenimentului cultural, au fost rostite de doamna primar Maria Damian şi de părintele paroh Simion Bica.

Dincolo de ceea ce a simţit şi a trăit fiecare suflet prezent în sfânta biserică, participarea în comuniune la acest eveniment  a fost modul de a ne mărturisi credinţa ortodoxă, dar şi recunoştinţa  faţă de cei care au creat de-a lungul timpului fenomenul  muzicii corale în Banat. Nu în ultimul rând,  a fost prinosul nostru de dragoste faţă de neamul românesc, a cărui veşnicie s-a născut şi trăieşte în satul care are în inima sa biserica.

Gabriela-Violeta BICA