Afilon Laţcu şi Ion Muntean, omagiaţi la Glimboca şi la Oţelu Roşu


Afilon Laţcu s-a născut în comuna Glimboca, la 23 martie 1941, fiind dansator profesionist la Ansamblul ,,Doina Banatului” din Caransebeş, coregraf şi autor al unor volume de folclor coregrafic. A fost un om memorabil, o legendă despre care se vorbea de pe Valea Bistrei şi până la marginile Europei. Zâmbetul şugubăţ şi nasul ,,gingaş”, legănat de paşii poşovăicii şi încărcat cu lapte de prună, au trasat un drum de stele presărat cu mărgăritarele jocului adus de pe ogaşele Văii Bistrei şi Caraşului. Răpus de cancer în plină maturitate creatoare, Afilon s-a dus puţin în lumea fără dor şi fără suferinţă, la 8 martie 1988.

Ion Muntean s-a născut la 26 aprilie 1941, tot în comuna Glimboca. Şcoala şi liceul le-a urmat la Oţelu Roşu, iar Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Timişoara, unde s-a întreţinut singur, din banii câştigaţi făcând dans popular. Întreaga viaţă şi-a închinat-o atât muncii depuse la catedră, ca profesor, cât şi dansului popular. A crescut şi a format dansatori şi echipe de dans popular la diferite şcoli şi licee din Reşiţa şi din judeţ, deci şi din Oţelu Roşu. S-a stins din viaţă cu gândul că ,,mai are multe de făcut pe lumea asta”, în anul 2005, pe 10 septembrie.

De remarcat un fapt mai puţin cunoscut de publicul larg, şi anume că Ansamblul „Semenicul” a fost instruit timp de 13 ani de Ion Muntean, iar Afilon Laţcu a înfiinţat Ansamblul „Reşiţeana”.

 

Timp de două zile, joi şi vineri, respectiv în 18 şi 19 octombrie, s-a desfăşurat Festivalul folcloric omagial „Afilon Laţcu şi Ion Muntean”, ediţia 2012. Organizatori ai evenimentului prin care cei doi mari coregrafi ai Banatului sunt comemoraţi în fiecare an au fost Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ion Românu” din Reşiţa, precum şi Primăriile şi Consiliile Locale din Glimboca şi Oţelu Roşu.

Festivalul a debutat joi, în sala de şedinţe a Primăriei Glimboca, cu simpozionul „Repere folclorice din subzonele judeţului Caraş-Severin”. La manifestare au luat parte o serie de personalităţi judeţene, printre care vicepreşedintele CJ, Ionesie Ghiorghioni, reprezentanţi ai organizatorilor, coregrafi şi instructori de dans din judeţ. În continuare, cei prezenţi s-au deplasat la cimitirul din comună, unde, la mormintele celor doi, a fost oficiată o slujbă de pomenire şi au fost depuse coroane de flori.

În partea a doua a zilei de joi, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Oţelu Roşu a avut loc un spectacol artistic în care au evoluat Ansamblurile „Lugojana” din Lugoj, „Izvoraşul” din Buziaş, „Reşiţeana”, al Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ion Românu”, şi „Semenicul” al CJCPCT Caraş-Severin.

În cea de a doua zi a Festivalului, vineri, tot de la ora 17 şi tot pe scena Casei de Cultură din Oţelu Roşu, au urcat Ansamblurile „Doina Timişului”, al Casei de Cultură a Studenţilor din Timişoara, „Gugulana” al Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu, „Armenişana” din Armeniş, „Datina Cărăşeană”, al cadrelor didactice din Caraş-Severin, precum şi „Iedera”, al Casei de Cultură din Oţelu Roşu. Invitaţi în spectacol au fost Claudia Barbu, Pavel Zăvoianu, Traian Barbu şi Nicoleta Voica.

Fiecare Ansamblu participant la acest Festival a primit câte o diplomă şi un trofeu din partea organizatorilor. Prezentarea a aparţinut inimosului realizator de emisiuni la Banat TV, Dan Liuţ, un mare iubitor de folclor.

Să mai spunem că, anul acesta, Festivalul s-a remarcat prin calitatea Ansamblurilor invitate, cele din Caraş-Severin şi Timiş, dar şi pe promovarea folclorului din Banatul Montan şi cel de Câmpie. Organizatorii au propus ca, începând cu ediţia viitoare, să se încerce aducerea pe scenă şi a formaţiilor de pe Valea Bistrei, în special ale celor de copii.

Sonia BERGER

Bogdan NAUM